Languages: Others

Halal

Halal

Halal adalah istilah bagi singkatan Halalan Thoyiban. Istilah ini menerangkan barang atau tindakan yang dibenarkan dan sihat mengikut undang-undang Syariah dan prinsip-prinsip Islam.
Menyatakan bahawa semua perkara yang asalnya sihat, Halal adalah satu garis panduan untuk membezakan daripada berbahaya, memabukkan, barangan Haram atau sebaliknya. Barang tidak Halal atau Haram itu dilarang atau dilarang sama sekali kepada umat Islam.
Makanan dan minuman yang tidak Halal atau Haram, sebaliknya diklasifikasikan sebagai syubhah harus dielakkan, sehingga secara rasmi diisytiharkan Halal. Sejak membezakan antara Halal dan Haram sering kompleks, garis panduan ini berbeza dari negara ke negara.
Malaysian Standard MS1500: 2009: "Makanan Halal - Garis Panduan Umum Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian & Penyimpanan (Semakan Pertama)" menetapkan penanda aras bagi penggunaan makanan Halal di negara ini. Makanan diperakui Halal jika ia memenuhi keperluan Undang-Undang Syariah yang berikut:

  • Tidak mengandungi mana-mana bahagian bukan-Halal atau produk haiwan, atau produk haiwan yang tidak disembelih mengikut upacara Islam
  • Tidak mengandungi Bahan Najis (kotor atau najis)
  • Apakah selamat dan tidak berbahaya
  • Tidak bersedia diproses atau dikilang menggunakan peralatan yang tercemar dengan Najis
  • Mengandungi bahan-bahan dari bahagian-bahagian manusia atau derivatif
  • Secara fizikal dipisahkan dari makanan yang tidak memenuhi syarat-syarat di atas semasa penyediaan, pemprosesan, pembungkusan, penyimpanan, dan pengangkutan

Halal sering dikaitkan dengan makanan yang selamat, bersih dan berkhasiat, disediakan mengikut prinsip-prinsip Islam. Tetapi pada hakikatnya, konsep Halal terpakai kepada produk penjagaan diri dan kosmetik, farmaseutikal, serta kewangan dan perkhidmatan lain.Tanpa ragu-ragu, Halal dilaungkan oleh fakta bahawa penduduk Islam global dijangka berkembang 1.6 billion-3 billion. Hakikatnya, bahawa orang-orang bukan Islam juga semakin menerima produk dan perkhidmatan Halal, nilai perdagangan global bagi produk halal dianggarkan pada US $ 1.2 trillion setahun.

Industri ini berpotensi untuk mendapat faedah daripada komuniti perniagaan di seluruh dunia, mempercepatkan langkah ke arah pembangunan standard Halal; memperluaskan aktiviti seperti logistik dan pembungkusan.

Menyedari Kepentingan Malaysia Halal Logo

  • Lapan pecah bintang diletakkan di tengah-tengah bulatan
  • Halal Satu perkataan dalam bahasa Arab - "" diletakkan di tengah-tengah bintang
  • Ia kemudian diikuti "HALAL" perkataan di Roman
  • Bulatan logo mengandungi, perkataan "Malaysia" di Roman dan Arab
  • Dua bintang pecah lima kecil diletakkan untuk memisahkan perkataan Rom dan Arab. (Sumber: JAKIM)

Sijil Halal adalah sah untuk dua (2) tahun. Ia boleh dibatalkan pada bila-bila masa apabila pemilik didapati bercanggah dengan Prosedur Pensijilan Halal. Pembaharuan hendaklah dibuat 6 bulan sebelum tarikh tamat tempoh.

Pemilik sijil halal yang gagal untuk memperbaharui pensijilan mereka tidak akan dibenarkan untuk menggunakan logo halal Malaysia pada premis atau pada label produk mereka dibuat.

Terma & Syarat Penggunaan Sijil Halal JAKIM dan Logo Halal Malaysia

Sijil halal tidak boleh diniagakan, dipajak, ditukar, dipalsukan, disalahgunakan atau dipinda dengan cara apa jua.
Penggunaan logo halal tertakluk kepada undang-undang dan peraturan yang sedia ada di negara ini.
Sebarang perubahan pada nama dan alamat syarikat, kilang / premis, jenama, bahan, pengeluar dan perkara lain yang berkaitan harus dilaporkan kepada JAKIM secara bertulis untuk tindakan selanjutnya.
Pemilik sijil halal adalah bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan sijil di mana laporan polis perlu dibuat dan perlu diberitahu secara bertulis secepat mungkin.
Sijil Halal boleh ditarik balik atau ditamatkan pada bila-bila masa sebelum tarikh luput dan penggunaan logo halal tidak dibenarkan apabila syarikat itu didapati bercanggah dengan Prosedur Pensijilan Halal, atau jika ada apa-apa perkara atau cara pengendalian yang ragu mengikut Undang-undang Syariah.

JAKIM boleh menyenarai hitam dan menyiarkan mana-mana syarikat yang telah gagal untuk mematuhi syarat dan peraturan Prosedur Pensijilan Halal JAKIM.

Related Articles:
28 September 2011 (Bernama.com) - Hanya Logo Halal Dikeluarkan Oleh Jakim Akan Menerima Dari Tahun Depan

CONTACT US

SME Corporation Malaysia
Level 6, SME 1, Block B 
Platinum Sentral
Jalan Stesen Sentral 2
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur

Info Line: 03-9213 0077
Fax Line: 03-2775 6001
Email: info[at]smecorp[dot]gov[dot]my

Feedback Form

 

AGENCY LINKS

 

jata negara medac
Tekun2 Institut Keusahawanan Negara SKM1
output onlinepngtools Logo UDA smebank
logo bankrakyat pernas  aim

 

ABOUT
POLICIES

SME in Malaysia

SME Perfomance & Outlook

National Entrepreneurship Policy 2030 (DKN2030)

SME Policies

PROGRAMMES
INITIATIVES
GUIDES

Business Guides

Success Stories

Business Directory

Business Ethics

RESOURCES
CONTACT US