DUNGUN, 13 Feb (Bernama) -- Maz Frozen Food, syarikat pengeluar makanan sejuk beku yang beroperasi di pusat inkubator industri desa di Pulau Serai, Dungun, menghargai bantuan dan bimbingan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan terhadap perniagaan itu sejak mula beroperasi lebih setahun lepas.
Pemiliknya, Saiful Nizam Mazuki berkata bantuan geran daripada SME Corporation Malaysia (SME Corp) Terengganu berjumlah RM190,000 yang diterima pada Ogos tahun lalu, berjaya meningkatkan kualiti dan kuantiti makanan sejuk beku (karipap dan kuih ropa) keluaran syarikat berkenaan.
"Sebelum ini, kami hanya mampu menghasilkan 1,000 karipap setiap hari, namun setelah menggunakan mesin sumbangan SME Corp, jumlah itu dapat ditingkatkan kepada 5,000 karipap setiap hari dan kapasiti maksimum menggunakan pengeluaran mesin tersebut ialah 10,000.
"Purata jualan bulanan dua produk sejuk beku kami pada tahun lepas adalah antara RM20,000 dan RM25,000. Kami sasarkan jumlah itu meningkat sedikit pada tahun ini berikutan penggunaan mesin berteknologi canggih ini dapat meningkatkan jumlah pengeluaran," katanya di sini hari ini.
Beliau ditemui pemberita selepas menerima lawatan daripada Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Ahmad Maslan diiringi Pengarah SME Corp Terengganu, Muhammad Ibrahim dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Terengganu, Rozali Salleh.