Languages: Others

55 peniaga Pasar Datuk Keramat terima bantuan MEDAC


Wan Junaidi (tiga dari kiri) meninjau kawasan kejadian kebakaran ketika mengadakan lawatan di Pasar Datuk Keramat pada Jumaat.
Lebih 40 kedai di pasar itu terbakar dalam kejadian pada petang 17 Mac lalu namun tidak membabitkan sebarang kemalangan jiwa.
 - Foto Bernama

 

KUALA LUMPUR - Seramai 55 peniaga yang terlibat dalam insiden kebakaran Pasar Datuk Keramat di sini, pada 17 Mac lalu menerima sumbangan daripada Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Medac), pada Jumaat.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, sumbangan berjumlah RM82,500 itu bertujuan membantu mereka yang hilang mata pencarian selain meringankan beban mereka dan keluarga yang masih bergelut untuk bangkit daripada pandemik Covid-19.

 

“... kita pun berasa sedih, tidak lama lagi kita akan menyambut Ramadan dan kebakaran ini berlaku, ini telah ditakdirkan dan tidak boleh kita hilangkan (elakkan).

“Bagaimanapun, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengambil tindakan meroboh dan membina tempat perniagaan sementara untuk Ramadan supaya mereka boleh berniaga dengan seberapa cepat yang boleh,” katanya selepas majlis penyerahan sumbangan itu di sini pada Jumaat.

 

Sumbangan itu disampaikan Wan Junaidi kepada Yang Dipertua Persatuan Penjaja-Penjaja dan Peniaga-Peniaga Kecil Melayu Wilayah Persekutuan, Datuk Mohamad Abdullah sebagai wakil peniaga selepas membuat tinjauan di tempat kejadian.

Wan Junaidi berkata, agensi di bawah Medac seperti SME Corporation Malaysia (SME Corp Malaysia), Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun Nasional), Bank Rakyat dan SME Bank akan melihat keperluan bagi membantu mangsa membangunkan semula perniagaan mereka.

 

“Mereka juga boleh berhubung terus dengan pihak agensi bagi mendapatkan bantuan diperlukan,” katanya.

Pada 17 Mac lalu, lebih 40 kedai di Pasar Datuk Keramat dilaporkan terbakar namun tidak melibatkan kemalangan jiwa. - Bernama

 

 

CONTACT US

SME Corporation Malaysia
Level 6, SME 1, Block B 
Platinum Sentral
Jalan Stesen Sentral 2
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur

Info Line: 1300-30-6000
Fax Line: 03-2775 6001
Email: info[at]smecorp[dot]gov[dot]my

Feedback Form

 

AGENCY LINKS

  med    
Tekun2 SKM1  
output onlinepngtools Logo UDA 2020 SME Bank edit  
logo bankrakyat PNS LOGO White S protege1  

 

ABOUT
POLICIES

SME in Malaysia

SME Perfomance & Outlook

National Entrepreneurship Policy 2030 (DKN2030)

SME Policies

PROGRAMMES
INITIATIVES
GUIDES

Business Guides

Success Stories

Business Directory

Business Ethics

RESOURCES
CONTACT US